Vad behövs för att jobba som FOTOGRAF?

och när får man kalla sig fotograf?

Jag har fått frågor några enstaka gånger men ser ofta på nätet att det ställs många konstiga frågor ang fotografer. Bara för att man äger en hammare betyder det då att man är snickare? Ja det är frågan.

Tänker inte ge mig in i den diskussionen utan mer tala om min kunskap och mina utgifter plus varför jag anser mig som fotograf.

Jag har som många andra startat vid en tidig ålder och många har aldrig sett mig utan kamera. Detta gör mig inte till någon fotograf men det har satt grunden till mitt kunnande och mitt stora intresse för fotografering och att få personer bra på bild. Jag vill skapa bilder som personer stolt sätter upp på väggen. Tyvärr har de under de sista åren försvunnit fler bilder i kraschade hårddiskar än på väggen.
Detta har som tur är inte hänt mig då jag är fotograf och ser backup lika viktigt som fotograferingen.

NR 1

Starta företag! Jag betalar F-skatt och ni kan lita på mig!

Utbildning & Diplom på att jag är fotograf!

Detta är den stora anledningen till att jag i dag stolt kan kalla mig fotograf. När jag tog Gesällbrevet så fick jag även ett “körkort” på att jag var fotograf. Sen jag även började tävla i SM och internationellt, där har jag fått fina bedömningar och utmärkelser som gett mig bevis på att jag nu vet att andra uppskattar mitt arbete och min kompetens.

Kamera

Vem är bakom kameran

Min kamerahistoria är lång och jag har läst mycket om grunderna så som iso, bländare, slutartider, megapixlar, tredjedelsregeln, motljus m.m. Jag har gått den långa vägen och lärt mig små bitar i taget hela tiden. Lärt mig övat, lärt mig något nytt och övat igen. De senaste åren har jag lagt mycket pengar på ordentliga utbildning som givit stora resultat i mitt fotograferande. Idag tittar jag inte ens på kameror längre utan har hittat rätt i mitt sökande av den rätta kameran för mig. Mitt tips till alla där ute som skall köpa sig en digital systemkamera, köp en billig av ett bra märke och lär er den innan ni köper en dyrare. Köper ni en dyr från början så kanske ni ledsnar för att det blir för svårt eller så är den för dyr så ni inte vågar använda den. Sen använd aldrig AUTO för det är inte det en systemkamera är till för 😉

Ljus

Ljusutrusning har jag investerat massa pengar i från portabel blixt, flera studioljus, ljusformare, reflexskärm m.m. Har även lagt ner extremt många timmar på att lära mig hantera dom och här blir man aldrig fullärd utan det gäller att alltid hänga med i utvecklingen. Har tagit många kurser med John Hagby som jag varmt kan rekommendera.

Data

Att fotografera gäller inte bara att ha en bra kamera och ljus. Det gäller även att ta hand om bilderna efteråt. Först behöver man stora och flera minneskort till kameran och tyvärr funkar inte de billiga sorterna om man skall vara säker. Min kamera har även 2 minnes kort som den sparar på samtidigt, går ett sönder som tyvärr händer så har man ett till. Det känns tryggt både för mig och min kund. Speciellt alla bröllop man fotograferar som inte får gå fel.

Sen måste man ha en skärm som är bra och visar rätt färger, en kalibrerare som ser till att det verkligen blir rätt färg. Har man ingen kalibrerad skärm blir slutresultatet sällan bra.

Du behöver en dator med stora och snabba hårddiskar + allt annat därtill som får efterarbetet lätt, rätt och smidigt.

Digital framkallning

För ca 20 år sedan fotograferade de flesta analogt och lämnade då in sin rulle för framkallning. I dag fotar många i jpg men vi fotografer fotograferar i RAW.

Om man i dag använder en digital systemkamera så väljer man att fotografera i RAW-format istället för JPG.  Skillnaden är att man har möjlighet att plocka ut bildinformationen direkt från sensorn innan den konverteras och komprimeras till en JPG.

Komprimering innebär alltid en sorts förlust av information. Ju större komprimering, desto större kvalitetsförlust. Som fotograf vill man ha tillgång till all information som knapptrycket skapar. Detta gör filerna mycket tyngre och mer jobb vid den digitala efterbehandlingen.

Den stora fördelen med RAW-formatet är man kan göra förändringar i vitbalans, färg och exponering i efterhand utan att bildkvaliteten försämras nämnvärt. Många liknar RAW-formatet vid det analoga negativet i den meningen att man kan göra en mängd olika efterbehandlingar i bilden och ändå ha kvar bildens data oförändrat. Detta blir merarbete men jag får chansen att sätta min personliga stil på bilden och göra den till min. Jag får mycket mer kontroll över det färdiga resultatet.

Om själva den digitala framkallningen skulle jag kunna skriva hur mycket som helst men här ser ni de 2 bilder under före och efter.

Programvara

Jag jobbar med Adobe CC och kör online versionen för att alltid ha den senaste uppdateringarna. Samma här, mycket har jag lärt mig själv efter åratals tid framför datorn. Har även gått massor av kurser för att ta mig en ett par nivåer högre upp och det kommer jag fortsätta med.

Shootproof för att lagra mina bilder i molnet

Visma för att sköta min bokföring

Sen tillkommer Word, excel, backup program m.m.

Back up

Här lägger jag stora pengar varje år för att säkra upp mitt arbete. Både genom hårddiskar och lagring i molnet. Jag lagrar alltid alla jobb bilder i minst 3 månader för kunds räkning men har sparar så mycket mer och längre om någon skulle vilja beställa en förstoring på sin vägg några år senare.

Transport

Ofta är jag ute och rekar nya fotograferingsplatser. Vid bröllop kan det ske ett par gånger. Sen måste jag ta mig till alla bröllop och fotograferingar runt om i landet. Behöver även bil när jag åker och hämtar alla fina förstoringar och ramar.

Studio & kontor

Än har jag inte hittat något jag gillar men trivs så bra i min studio som jag har i mitt uterum. Så hjärtligt välkomna hem till mig!

Rekvisita

Rekvisita är något som används flitigt i studiofotografering och ibland även utomhus. Jag har flertalet bakgrunder, lådor, hinkar, korgar, möbler, väskor, filtar, kepsar, mössor, gravidklänningar, rosetter och mycket mer från världens alla hörn och i massor av fina färger. Min senaste investering är en ställning man använder vid nyföddsfotografering för att fotografera säkert. Säkerhet är så viktigt för mig.

Övrigt

Ännu en dyr post. Bredband, telefon, porto, försäkringar, skatter, fika 😉 , assistent, annonser, marknadsföring i alla former.

Lön

Oj det höll jag på att glömma, får erkänna att jag just nu lever mer av lyckan av mina kunders kommentarer efter varje fotografering än av lön. Detta håller inte i längden så nu hoppas jag ni tittar igenom min sida och tycker ni om det ni ser så snälla boka en härlig upplevelse och många fina minnen att hänga på väggen som alla kan njuta av i generationer.

Välkomna!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *