Brons SM i Fotografi VäxterLogo Mästare
Logo Memories 4 Life By Annette Björkman

Hur jag skapade min SM bild

november 12, 2020

Hur skapar man en bild till SM?

Ja det finns även ett Svenska Mästerskapet i Fotografi för oss fotografer. SM hålls i oktober - november varje år. Att tävla är läskigt men så utvecklande. Har lärt mig massor på att läsa bilder och vad som är bra och dåligt i en bild. Visst är det tufft att inte få de poäng man önskar och än värre inte få veta varför man fick de poäng man fick. Sen händer det lika ofta att man får högre poäng än man vågat hoppas på och då rinner ofta mina lyckotårar direkt.

En pojke på 3 stolar

Att tävla med foto ger mig så många känslor så det är svårt att få ner det i ord. De ger mig lust, förväntan, frustration, galenskap, lycka och så mycket kärlek. Det gäller ständigt att utveckla sig och tänka utanför boxen.

Att tävla med en bild är inte så enkelt som man tror. Det är många bitar som skall falla på plats. Det börjar alltid med en ide och den kan vara det svåraste eller i bland det enklaste…

 • En ide!
  Sen är det bra att fundera på om det skall fotograferas ute eller i studio. Att fotografera i studio är oftast lättare för då har man kontroll på ljuset och där är inget dåligt väder 😉 .
 • Du får använda hur gamla bilder du vill bara du fotograferat bilden. Så kommer man på något coolt montage så kan man även göra det.
 • Du måste vara ensam upphovsman till dina tävlande bidrag. Det vill säga du måste själv ha utfört all fotografering och hela redigeringsarbetet.
 • Bakgrund och overlays.
  Jag gillar att måla mina egna bakgrunder och även gå ut och fotografera bilder som jag kan montera in över min bakgrund i Photoshop. I SM måste alla element i bilden vara skapad av fotografen själv.
 • Sen till det roliga, planering. Det kan ta allt från 2 sekunder - 3 år för mig att skapa min ide. Iden kan finnas men jag får inte till någon röd tråd. Det som inspirerar mig mycket är loppisar och antikaffärer. Du kan hitta ett hårspänne, en hatt, en filt och plötsligt faller alla bitar på plats. Sen är det förstås själva modellen. Här har jag ofta en klar bild på hur personen skall se ut men var hittar jag den? Åkte tåg till Leksand för ett tag sedan och såg en pojke på perrongen i Örebro som jag vet hade passat in i min story men än är jag inte den som går fram och frågar någon på stan om den vill ställa upp på mina tokigheter. Än mindre när jag är 20 mil hemifrån. Här behöver jag även ta en enklare håruppsättning och sminkkurs så jag kan få till mina modeller som jag önskar. Detta är pusselbiten som saknas för att jag skall kunna skapa än mer magiska bilder.
 • Shopping, låna eller få. Rekvisita är dyrt även om det ofta är billiga saker. Det krävs mycket åkande och letande efter saker. Sen behöver det kanske fixas till och kanske målas så det passar in. Men det är så kul.
 • Dags att samla ihop allt och få till en bild.

Så här skapade jag min SM bild som jag kom 4:a med i kategorien Barn 2020

1. Iden är säkert 3 år gammal men jag kommer aldrig till skott så nu bestämde jag mig att mina 3 apor som är utgångspunkten skall komma till liv.

Hur jag skapade min SM bild 1

2. Hittade en fin stol på en Antik/loppis i Fristad och den satte färgen för hela projektet.

3. Köpte tyg och färg och målade mig en dovgrön bakgrund. Ville ha en mysig och lite gammaldags känsla som passade ihop med stolen.

4. Köpte golv på Optimera i Vara och satte ihop.

5. Letade sen efter kläder till en kille, korta hängselbyxor, skjorta och keps. Hittade inga kläder som passade och höll på att ge upp. Sen tänkte jag om vi struntar i kläderna och det får bli det blir. Så en dag i slut minuterna för att skicka in till SM ringde jag en vän som har en busig son som passar in i mitt tänk. Satte mig i bilen och hämtade dom. Han fick välja neutrala kläder i sin garderob som var kortärmat och shorts. Tillbaka i Levene så fotograferade vi i 5 minuter. (så fort brukar det inte gå).

6. Redigering. Det blev många roliga och frustrerande timmar bakom datorn. De jag planerat fick jag inte riktigt till. Fingrarna skulle ju in i öronen på mitten bilden (var ju tanken). Men efter många timmars jobb växte till slut en annan version fram som var mycket bättre.

7. Titel. Alla tävlingsbidrag behöver ha en bra engelsk titel. Min första var "who farted" men den kändes inte helt ok så jag frågade runt bland kollegor, familj och vänner och när jag fick från 3 olika håll "It was not me" så kände jag att jag hittat rätt.

8. Tack vare att jag äntligen tog tag i det så kammade jag hem fina "Merit" poäng i både digital och print tävlingen i årets SM i kategorin Barn och en 4:e plats men 0,5p från en 3:e plats.

9. FINAL min printade bild plockas fram för att granskas av juryn och alla börjar skratta. Det värmde så gott i mitt hjärta när mina bilder berör.
Klippet när min bild visas för juryn kan ni se här:

Så stolt och tacksam för alla som stöttar mig och står vid min sida så jag kan utveckla mig och anta än större utmaningar.

Min bild fick fina 85 poäng

Poängsättning

Bilderna bedöms av juryn enligt följande skala som följer det internationella poängsättningssystemet. Bilderna bedöms enligt samma skala i både den digitala bedömningen och i printbedömningen.

95-100 Excellent – högsta tävlingskvalitet
88-94 Distinction – väldigt hög tävlingskvalitet
80-87 Merit – hög tävlingskvalitet
76-79 Honourable mention – god tävlingskvalitet
​70-75 Acceptabel tävlingskvalitet
0-69 Under tävlingskvalitet

Här läser ni mer om barn & familjefotografering.

Boka gärna in en fotografering
Minnen behöver vi i dessa tider så boka gärna in en fotografering och stöd mig och mitt företag. Ni kan boka tid både i studion och nu även utomhus i detta underbara väder.

Trevlig dag och massa cyber kramar från mig till dig!

Vill du veta mer om mig och min fotografering så kolla hela hemsidan!
Behöver ni hjälp med att fotografera personal, era produkter eller skapa en hemsida?

Jag jobbar ihop med min son som läser webbdesign på högskolan i Karlstad. Vi jobbar i Wordpress och kan hjälpa er med det mesta. Behöver ni bara fräscha upp hemsidan ni har idag, behöver ni en helt ny eller vill ni bara anlita mig för att ta nya härliga foton så tveka inte att kontakta oss här eller gå in på cebb.se
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram